Wednesday, February 29, 2012

9 ke 1?


Akhir2 nie, aku bnyak tengok orang post pasal masalah nie.

Buat pengetahuan korang, casio fx-570MS menggunakan SVPAM iaitu, Super Visually Perfect Algebraic Method. So, bila korang tapi direct 6÷2(1+2), komputer dalam calculator tu akan detect sebagai,

           6
=  ---------        
     2(1+2)

sebab tu dia akan bagi jawapan sebagai 1.

Untuk casio fx-50FH


=    6
    ----  (1+2)
      2

dan jawapan dia, akan dapat 9.



jika kita ikut cara lama, cara ahli matematik sebelum terciptanya kalkulator nie,
Rule BODMAS akan dugunakan.

BODMAS adalah Bracket Order, Divided and Multiply, Add and Subtract.
untuk masalah yg sama taraf seperti divided and multiply, dan add and subtract.
ianya harus diselesaikan dari kiri ke kanan.

jadi jawapannya adalah..

= 6÷2(1+2)
= 6÷2(3)

sampai mcm nie, kita guna cara kiri ke kanan.

=3(3)
=9.




So, casio sedar benda nie, so sbb tu la dia fix masalah nie dekat calculator yg baru tu.. Tapi, korang tak yah la beli kalkulator baru, korang cuma kene faham konsep matematik, dan applykan kat kalkulator tu, kalkulator tu hanya membantu, bukan otak korang. Ok?

cara nak fix masalah tu, gunakan kurungan tu kembali atau guna simbol pecahan..

=(6÷2)(1+2)
=9.
 maksudnya korang taruk kurungan untuk benda yg spatutnya dibuat dahulu dalam konsep BODMAS,

contohnya,

=1x4÷4(1+2).
kalau trus direct korang dapat

=0.333333333333333

korang boleh buat mcmnie

=(1x4÷4)(1+2).

tapi mcm rumit dan bazir spaced, so aku sarankan korang buat teknik bahagi.

=6/2(1+2)
=9.

dan yg contoh tu,

=1x4/4(1+2)
=3..


so, setel..just gunakan pecahan kalau jumpa ÷..


Hope this will help you to solve this problem. =)

2 comments:

  1. Hebatnya pemikiran. You studied this?

    ReplyDelete
  2. de prob nie ek..student kena alert..minta nak share :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...