Sunday, January 5, 2014

Kenaikan Harga Barang Tidak Memberi Kesan Pada Penduduk Luar Bandar? Salah!


Hari ini (5/1/13), aku seperti biasa akan menjadi penolak troli untuk atuk aku di Pasar Benta, Raub Pahang. Beliau kalau bab tawar menawar sungguh baik. Semua harga yang dipaparkan atuk aku akan membeli dengan harga yang lebih rendah beberapa sen dan kadang-kadang mencecah diskaun sebanyak RM5.

Pasar benta adalah pasar yang banyak dikunjungi oleh pembeli dari kawasan luar bandar. Dimana ada antara mereka yang pagi-pagi seawal 7 pagi sudah keluar bejalan kaki menuju stesen bas terdekat demi untuk sampai sebelum pukul 8. Kerana pasar itu akan sesak setelah pukul 8.30 ke atas dan pukul 11 ramai peniaga akan bungkus kedai kerana barangan sudah habis dijual.

Isu yang nak diketengahkan adalah keadaan pembeli dan peniaga yang terkesan dengan kenaikan harga barang. Ayat klise yang setiasa kedengaran oleh pembeli selama satu setengah jam adalah, “RM4? Dulu RM3” “Amboi, mendadaknya naik harga” “Mahalnya” “Ha?” “Tak nak lah, mahal”. Kebanyakan pembeli selepas tawar menawar akan pergi macam itu sahaja dengan tangan kosong.

Sedikit sahaja pembeli yang setuju dengan harga selepas tawar menawar. Namun tidak semua peniaga akan tawar menawar dengan harga yang dipaparkan, terutama peniaga yang membeli dari pemborong seperti jam, selipar, baju, dan lain-lain. Harga tawar menawar hanya laku pada barangan mentah seperti sayur, ikan, ayam, dan lain-lain. Itupun hanya beberapa sen sahaja dan tidak tertakluk pada semua barang. Contoh harga sekilo adalah RM2. Apabila pembeli membeli sebanyak 2.1 kilo. RM0.20 akan diberi diskaun. Tapi pandangan aku, ada harga yang selepas ditawar masih mahal. Contohnya, ayam RM9 sekilo. Di tesco mutiara damansara ayam putih masih boleh didapati dengan harga RM6.50-RM7 sekilo. Faham kenapa ayam itu mahal, kerana kos penghantaran yang jauh.

Ayat klise penjual pula, “harga kos naik”, “minyak naik harga”, “gula naik”, “Tak nak tak pe, Nak jual kat orang ada duit je” dan beberapa alasan yang berkaitan dengan kenaikan minyak, elektrik, dan lain-lain.


Kenyataan yang menyatakan bahawa penduduk luar bandar tidak terkesan dengan kenaikan harga barangan adalah tidak benar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...