Monday, December 17, 2012

Ikhlas

Cerita ni, bukan untuk riak/membangga diri/bajet baik. Cuma nak kongsikan satu peristiwa yang membuatkan aku berubah. Sepatutnya dalam membuat amal kita harus menjadi "tangan kanan menderma, tangan kiri tidak tahu". Selari dengan hadis nabi seperti dibawah.

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda berhubung sedekah yang bermaksud: “Sesungguhnya di bawah teduhan Arasy pada hari tidak ada teduhan, melainkan teduhan Allah ialah seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya lalu disembunyikannya sedekah itu sehingga tidak diketahui tangan kirinya.”

Sumber Rujukan Hadis : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Yayasan Dakwah Islam malaysia

======================================================
Dalam 2 minggu lepas, di talk hilal asyraf di Uitm Shah Alam. Dalam wallet aku, ada sekeping not RM50, 2 keping not RM10, dan 4 keping RM1. Sebelum talk, aku ada beli air mineral RM1. Pada penghujung talk tersebut hilal asyraf ada meminta derma untuk GAZA dan pembinaan semula dewan makan asrama di MATRI.

Nak dijadian cerita, aku bagi la 4 keping not RM1. Kerana itulah yang paling rendah nilainya dalam wallet aku. Lepas beberapa jam selepas tu. Sewaktu hendak membeli minyak hitam murah di UMW (ada sales hujung tahun di UMW shah alam), aku tersedar, duit aku hilang RM50. Fikir-fikir balik baru aku teringat. Yang sebenarnya aku derma RM53, bukan RM4. RM 1 tu aku dah beli air dan terlupa. Sebab not RM50 hampir sama warna dengan RM1.

Masa tu, aku agak tergamam sedikit. Cuba untuk ikhlaskan hati, teringat lawak jozan yang "saya ikhlas RM10 je, yang lain saya tak ikhlas".

Pengajaran aku dapat dari peristiwa itu setelah muhasabah diri dan perkongsian pada rakan.

1. Aku belajar ikhlaskan diri walaupun sebenarnya aku tidak tergerak untuk menyumbang sebanyak tu. (Dah umur 23, tapi masih tak pandai ikhlaskan hati. =_=ll )

2. Aku terasa/tersedar. Selama ni, kalau bab menderma. Pasti aku akan derma nilai paling sedikit di dalam dompet. Sedangkan sales minyak hitam, beli hp, top up, makanan dan lain-lain. Aku tak kisah mengeluarkan duit lebih dari RM50. Terutama bab makanan, aku pernah sekali sekala makan di restoran yang sekali makan mencecah RM60 +- for 2 person. Tapi, bab menderma, agak lokek untuk mengeluarkan RM50 atau jumlah.

3. Aku belajar juga, walaupun berapa banyak jumlah yang diberi, yang paling penting adalah ikhlas.

4. Banyak google kisah-kisah sahabat yang menderma semata-mata untuk jalan Allah. Ada yang memberikan hampir kesemua harta dan tidak takut pada kemiskinan. Jadi, cakap kat diri sendiri, "mengapa perlu takut miskin, sedangkan rezeki Allah ada dimana-mana"

5. Dalam menderma, tidak perlulah kita memberi sehingga menyusahkan diri. Berilah sekadar yang termampu dengan ikhlas hati. Contoh nafkah yang perlu diberi pada isteri kita beri pada orang lain Dan ianya boleh menyumbang kepada pergaduhan/penceraian. Utamakan tanggungjawab anda.

JazakAllah~

4 comments:

 1. Jazakallah. Saya suka ini! ^^ *Clap clap

  ReplyDelete
 2. ikhlas ni benda yg susah nak nampak n nilai n paling susah nak buat :) , hanya kita n ALLAH je tahu , ikhlas uh camna :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kadang2 yang ikhlas bertahun2 jadi tak ikhlas dalam sesaat. Hati2. :)

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...