Sunday, March 10, 2013

Jom Tonton Drama Cinta Ni!

Drama ini  boleh ditonton di laman web http://www.youtube.com/user/norhelmee. Satu-satunya drama cinta Malaysia yang aku suka. Setiap episod mempunyai mesej yang tersendiri, unik dari drama-drama lain yang hanya sambungan daripada episod yang lepas.

Plot penceritaan walaupun agak perlahan, tetapi bagi saya setiap mesej yang ingin disampaikan amat jelas. Setiap adegan yang disampaikan dalam setiap episod diselitkan dengan hadis dan ayat al-Quran. Tapi awas, ada beberapa kata-kata hikmat yang betul, tapi mempunyai beberapa kelemahan seperti "Tiada percintaan antara lelaki dan perempuan melainkan percintaan suami isteri". Bagaimana pula cinta antara ibu dan anak? Anak dengan adik perempuan/kawan dan lain-lain. Cinta itu universal, cinta yang mulia membawa mereka ke syurga.

Seperti post saya yang terdahulu http://penseltekan1.blogspot.com/2012/08/awak-macam-mana-cinta-kerana-allah.html. Ada menyatakan cinta kerana Allah. "Apa bila kita mencintainya, zarah itu semakin mencintai Allah, dan keinginan kita akan bertambah untuk membawa zarah tersebut ke jalan Allah. Ianya tidak semestinya dikaitkan dengan cinta "couple" semua itu.


.
.
.
.Remember, "kalau dah jodoh. Tak ke mana".


Tapi harus diingatkan, Jodoh adalah salah satu rezeki/takdir berusaha. Sama seperti makanan/harta/pangkat/ dan duniawi yang lain. Kita mesti berusaha mendapatkannya, tapi juka bukan milik kita, usaha macammana pun, takkan dapat. Tapi ianya rezeki kita. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...